Haptonomie

Haptonomie houdt zich bezig met de ontwikkeling van het gevoelsleven en in ruimere zin met de gevoelsmatige wisselwerking tussen mensen.

 

Ik denk dat we we al bij ons ontstaan gericht zijn op contact met anderen.

We hebben dat contact nodig om ons lichamelijk en emotioneel gezond te kunnen ontwikkelen. De taal van de baby voor zijn geboorte is een taal van beweging.

Toewenden/afkeren/terugtrekken.

En dan komen we op deze wereld als een voelend wezentje. Hoe stemt de ouder zich hierop af. Hoe is de hechting (al of niet) ontstaan. Welke patronen heb je ontwikkeld in relatie tot jouw hechtingspersonen (meestal mama en papa)

De eerste gevoelde signalen maken een diepe indruk en worden direct opgeslagen in het lichaam. 

Het lichaam is de drager van gevoelservaringen.

Stilstaan bij wat jij voelt en daar een stem aan geven, is voor veel mensen vreemd geworden of wordt vaak genegeerd. Dit kan leiden tot gevoelens van onvrede, verstoorde relaties en het ontstaan van lichamelijke en psychische klachten.

 

Haptotherapie herstelt het contact met je gevoelsleven.  Je leert luisteren naar de taal van jouw lichaam en te vertrouwen op je eigen waarneming en je gevoel. Het zelfregulerend vermogen van het lichaam wordt uitgenodigd via de taal en via de aanraking. Jij krijgt de mogelijkheid jouw beweging te onderzoeken en af te maken in woord en gebaar/handeling. 

Je leert emoties te reguleren (affectregulatie). Dus leren omgaan met verdriet, woede, plezier, angst, uitdaging, weerstand, vreugde etc.

 

We maken o.a. gebruik van aanraken en aangeraakt worden.

Wat neem jij waar in de ruimte waarin jij je bevindt.

Wat neem jij waar aan de personen in die ruimte en wat beleef jij daar aan.

Wat neem jij waar aan jouw lichaam en in jouw lichaam via de directe aanraking.

 

In het verbindingsveld gaat het altijd over hechtingsgedrag.

Het gaat ook over "er laten zijn" van dat wat er is.                 

Er is geen goed of fout.

De beste kennismaking is de ervaring zelf!